René de Loos: ‘clubs moeten meer aandacht besteden aan de spelregels en aan de jaarlijkse wijzigingen’

In 013voetbal door 013voetbal0 Comments

KNVB Scheidsrechter en waarnemer talententraject betaald voetbal Rene de Loos aan het woord over de spelregels en vindt dat clubs meer aandacht hieraan moeten besteden. 

Als scheidsrechter heb je elk weekend te maken met het in goede banen leiden van wedstrijden. Waar we vaak tegenaan lopen is dat er vanuit verschillende “hoeken” op het veld en daarbuiten weerstand komt op beslissingen die wij moeten maken als scheidsrechter. Nu ben ik de laatste die roept dat wij foutloos zijn, maar vaak gaat het om beslissingen die gerechtvaardigd zijn. Vaak komt het voor dat spelers, teamofficials en publiek niet weten waarom een SR fluit, en wat de uitleg is, omdat ze gewoonweg niet van de regels op de hoogte zijn. Zonde en erg frustrerend voor een scheidsrechter, die de regel dan op het veld moet uitleggen. Daarom zouden de clubs in het begin van het seizoen eens wat meer aandacht moeten besteden aan de spelregels in het algemeen, en aan de nieuwe regels die elk jaar weer van toepassing zijn.

Ik ben inmiddels gevraagd bij zes verenigingen waarin ik vanuit een presentatie uitleg geef over de (vele) vernieuwde spelregels van het seizoen 2019/2020. In deze presentatie komen er ook 10 “simpele” spelregelvragen aan bod. Een scheidsrechter wordt geacht er 7 van de 10 goed te hebben. Vaak is het zo dat spelers, trainers, bestuursleden een veel mindere score halen dan een 7. Ik heb vorig seizoen een presentatie gegeven op een cursus UEFA- A, daar had niemand een voldoende gescoord. Dit zegt genoeg in mijn ogen! Wij willen als scheidsrechter dat de weerstand op de velden jegens ons wordt verminderd, en daarom is een goede kennis van de spelregels door alle betrokkenen hierbij een groot onderdeel.

Ik wens iedereen een sportief, en succesvol seizoen toe.

René de Loos.

Plaats een reactie