Audacia 1 / SC ‘t Zand VR1-trainer Martijn van Wanrooy: ‘De gezelligheid straalt er vanaf bij Audacia’

In 013voetbal door 013voetbal0 Comments

INTERVIEW |De redactie sprak met trainer Martijn van Wanrooy, om eens terug te kijken op zijn periode bij WDS’19, SV Audacia en zijn nieuwe  stap naar de dames van SC ‘t Zand 1.

Foto: Martijn van Wanrooy

Wat voor trainer ben je? Omschrijf jezelf eens kort…
Ik ben een trainer die dicht bij zijn spelersgroep staat en houdt van een goede onderlinge band. Qua voetbal houd ik zoveel als mogelijk van ‘echt’ voetbal. Iets wat je in de 4e klasse soms net iets te weinig ziet.

Je bent trainer geweest bij WDS’19 in Breda. Hoe kijk je terug op je periode bij WDS’19?
Bij WDS heb ik een geweldige periode gekend. Ik heb er 4 seizoenen gezeten en ik ben in mijn 2e en 3e seizoen uitgeroepen tot trainer van het jaar in Breda.

Wat waren de positieve momenten in de periode bij WDS’19?
De 3 periodetitels met daarbij tweemaal promotie en de geweldige spelersgroep. 

Wat waren de mindere momenten in de periode bij WDS’19?
Toch de degradatie in mijn laatste seizoen vanuit de 3eklasse. We waren op dat moment te groot om een servet te zijn, maar te klein voor een tafellaken. M.a.w. nog net iets te jong, onervaren en de breedte van de selectie. Tel daarnaast mijn 2 spitsen die naar België gingen na de promotie naar de 3e klasse en een zwaar seizoen was een feit. Daarnaast het overlijden van de erevoorzitter bij WDS in mijn laatste jaar.  Een geweldige clubman waar ik een goede band mee had. De eer om samen met spelers zijn kist te mogen dragen bij de uitvaart op het sportcomplex is iets dat ik voor altijd zal mee dragen.

Je maakte de overstap van een stad naar een dorp.Vanwaar de keuze SV Audacia?
In de mijn periode als jeugdtrainer ben ik 3 seizoenen trainer geweest bij VV DESK in Kaatsheuvel. De warmte van een dorpsclub en weinig verloop in je spelersgroep is echt iets wat aan te raden valt. Bij Audacia heb ik mijn UEFA B diploma behaald en Audacia staat in de regio bekend als een mooie, warme en leuke vereniging.

Eerder in onze interviews op 013voetbal.nl gaven Nick van Vugt en Richard de Beer aan, dat ze de warmte van een dorpsclub als prettig ervaren. Hoe heb je dat ervaren bij Audacia?
Dat is 2-ledig. Wanneer het team succesvol draait dan voel je langs alle kanten de warmte die er heerst bij een dorpsclub. Wanneer de resultaten wat tegenvallen dan hoor je dat zeker ook wel langs verschillende kanten. Aan de ene kant is dat ook zeker begrijpelijk aangezien onze supporters de hele week uitkijken naar de zondagmiddag en ze doordeweeks keihard werken om ons sportpark netjes en schoon te houden, aan de andere kant niet altijd even realistisch. Wat wel heel mooi is, is dat onze supporters ook veel uitwedstrijden bezoeken. En dan niet alleen de wedstrijden om de hoek van Moergestel, maar ook de verdere uitwedstrijden zoals HHC, Den Dungen, CHC of Elshout.

Behalve dat je trainer bent van Audacia, merk je ook dat de dorpsclubs het moeilijk hebben met het oog op de toekomst, gezien de kwaliteit binnen de selectie? Kwalitatief denk ik dat het bij Audacia wel mee valt. We hebben ook in het tweede best een aantal talenten staan die volgend seizoen zeker door zullen stromen. Wat wel lastig is, is dat spelers vaak andere (en meer) verleidingen hebben. Spelers stoppen ook op steeds jongere leeftijd. Het grote voordeel bij een dorpsclub is dat je minder extern verloop hebt. Een nadeel is wel de ‘interne’ concurrentie van de vriendenteams. Gelukkig blijven ze dan wel behouden voor de club en kan je ze alsnog af en toe gebruiken.

Wat waren de positieve momenten in de periode bij Audacia?
Absoluut met afstand de band met de spelersgroep, de staf en met mijn teammanager, Jack Linkels. De gezelligheid straalt er vaak van af.

Wat waren de mindere momenten in de periode bij Audacia?
Toch ook wel de resultaten. Ik stapte in met toch wel de verwachting om binnen 3 seizoenen iets opgebouwd te hebben en zo nu en dan mee te kunnen spelen om de periodetitels. Uiteindelijk hebben we 3 lastige seizoenen gehad waarin we onderin de competitie draaiden.

Hoe kijk je terug op de periode bij Audacia?
Absoluut positief! Ik zal daar in de toekomst zeker met veel plezier langs de lijn gaan staan om te kijken en weet zeker dat ik nog lang contact zal blijven houden met een aantal mensen van Audacia.

Aan het einde van het seizoen, nemen Audacia en jij afscheid van elkaar.Hoe kijk je daar naar?
Dankzij de overwinning op Viola afgelopen zondag en de 2 gelijkspelen tegen Elshout en Nevelo in de wedstrijden daarvoor hebben we ons al vroeg definitief veilig gespeeld. Aan het einde van het seizoen gaan er ook een aantal spelers stoppen en we gaan er samen een paar mooie laatste wedstrijden van maken. Daarnaast hopen dat we nog wat te kunnen stijgen op de ranglijst en een rol kunnen gaan spelen bij de verdeling van de prijzen. We zijn 3 wedstrijden op rij ongeslagen en ik hoop dat daar nog een paar wedstrijden bij komen.

Het positieve nieuws, ook als verslaggever van 013voetbal.nl, kwam uit de Reeshof. Je bent inmiddels trainer van de vrouwen van SC ‘t Zand. Gefeliciteerd!  Wat is je eerste indruk bij SC ‘t Zand?
Mijn zoontje Luca voetbalt al 4 seizoenen bij SC ’t Zand en ik loop daar dus ook al als jeugdtrainer rond. Daarnaast assisteer ik weleens bij de keepertraining dus helemaal nieuw is het niet voor me. De eerste indrukken bij de dames zijn zeer positief. Het is een leuke en leergierige groep dames, die ook naast het veld heel goed met elkaar omgaan. Toen bekend werd dat ik trainer zou gaan worden bij de dames van ’t Zand heb ik voornamelijk positieve reacties gekregen vanuit de amateurvoetbalwereld.

Heb je lang getwijfeld om er in het huidige seizoen in te stappen?
Twijfel niet. Ik ben zondagochtend gevraagd en binnen een uur kon ik al toezeggen nu al in te stappen. Ik ben eerst gaan overleggen met mijn vrouw Désirée aangezien het toch wel wat tijd extra in beslag gaat nemen. Vervolgens heb ik contact gelegd met de voorzitter van Audacia om toestemming te vragen. Zij zijn mijn huidige werkgever en mijn 1e prioriteit ligt voor dit seizoen nog bij Audacia. Dat is met beide clubs ook zo afgesproken en de trainingen van de dames zijn nu ingepland op mijn vrije avonden i.p.v. op de trainingsavonden die ik ook bij Audacia heb. Ik ben vooral blij met de ondersteuning vanuit thuis en dat ik van het bestuur van Audacia de ruimte krijg om nu al in te stappen. Dat is namelijk ook geen vanzelfsprekendheid.

Niet verstandiger om er in een nieuw seizoen in te stappen?
Waarom? De wedstrijden van de dames zijn op zaterdag en dan ga ik toch kijken. Het verschil zit hem erin dat ik nu bij de dug-out sta i.p.v. op de tribune zit. Het grote voordeel is dat we nu een soort van verlengde voorbereiding hebben. Normaal gesproken heb je 4 tot 6 weken voorbereiding met oefenwedstrijden en bekerwedstrijden. Gedurende de voorbereiding mis je altijd spelers vanwege vakanties. Nu hebben we 6 weken ‘cadeau’ gekregen om elkaar al te leren kennen middels trainingen en wedstrijden. Het is overigens maar een periode van 6 tot 8 weken dat ik 2 clubs train waarbij er ook weekenden zijn dat ik met Audacia of ’t Zand niet hoef te spelen. Er zit zelfs een voetbalvrij weekend tussen. Per saldo valt het dus reuze mee. De reden waarom is veel vervelender. Ik meen oprecht dat ik het heel jammer vind voor Jack Hernandez dat hij zijn 4 seizoenen bij ’t Zand niet kan volmaken. Het is voor hem toch een mooie periode geweest met de bekroning van het kampioenschap van afgelopen seizoen en om dan vlak voor het einde eerder te moeten stoppen is erg jammer.

Wat zijn doelstellingen nog bij Audacia en SC ‘t Zand in het huidige seizoen?
Wat Audacia betreft ben ik tegen beter weten in soms een dromer. In de tweede periode hebben we zo’n 5 wedstrijden bovenaan de periode gestaan en hebben we op het laatst na wedstrijden tegen GSBW en CHC moeten afhaken. Nu staan we met nog 5 wedstrijden te spelen 5 punten achter op de koploper in de 3e periode, Den Dungen, die we zelf nog krijgen. In deze periode wil ik graag bij de eerste 3 eindigen, als het kan op de algehele ranglijst nog 1 of 2 plekken stijgen en dus zo goed mogelijk eindigen. Bij ’t Zand richten we ons op handhaving en het liefst nog directe handhaving ook. Mocht het uiteindelijk nacompetitie gaan worden zal het een hele kluif gaan worden om er in te blijven. Mochten we toch naar de Hoofdklasse terug keren dan gaan we bouwen aan een nieuw team, er is talent genoeg! Ik heb er in elk geval al veel zin in.


CV (trainersloopbaan)
Martijn van Wanrooy

Trainersdiploma’s:

1998: Trainer Coach III (voetbal)
2009: Trainer Coach II / UEFA B (voetbal)

Loopbaan:

2019-heden: Hoofdtrainer Vrouwen 1 sc ‘t Zand

2016-2019: Hoofdtrainer sv Audacia Moergestel

2012-2016: Hoofdtrainer WDS’19 Breda

2011-2012:  Technisch Jeugdcoördinator RKSV Were Di

2008-2010: Hoofdtrainer RKSV Were Di te Tilburg (4e klasse)

1999-2008: Diverse jeugdvoetbalselecties getraind van hoofdklasse tot aan 2e divisie landelijk bij Quick Den Haag, TSV LONGA, VOAB, DESK en TSV LONGA

Prestaties/resultaten:

Jeugd:
3 bekerfinales met de jeugd van TSV LONGA waarvan 1x winst.
Promotie naar de hoofdklasse met de A-jeugd van DESK

Senioren:

2013: 3e periode + promotie van 5e naar de 4e klasse met WDS’19

2014: 3e periode en trainer van het jaar in Breda

2015: 3e periode + promotie van 4e naar de 3e klasse met WDS’19

2013/2014: Trainer van het seizoen regio Breda
2014/2015: Trainer van het seizoen regio Breda

2016: Degradatie met WDS’19 van de 3e naar de 4e klasse

Plaats een reactie